Millennium Egészségközpont - Érsebészet

Emelet: 8. emelet - Irodák
Webcím: millennium-egeszsegkozpont.hu

Információk az üzletről

Millennium Center - Prémium Érsebészeti - Sebészeti szakrendelés
 
Érsebészeti szakrendelés artériás, vénás betegek kezelése
 

Időpontotfoglalás:                             Tel:  0630 151 0000

                                         info@millennium-egeszsegkozpont.hu

 

Budapest, V. kerület Váci utca 19-21     Millenium Center Üzletház 8. emelet.

A betegvizsgálat első lépése a gondos kórtörténet felvétele és a pontos panasz rögzítés-

 Ezt követően a típusos helyeken rögzítjük a pulzus tapinthatóságát, kiszélesedését, hallható hangjelenségeket.

 Mindkét felkaron vérnyomást mérünk.

 Artériás betegségre jellemző panaszok esetén CW Doppler segítségével doppler indexet határozunk meg. Ez az érték csaknem pontosan mutatja a végtagban áramló vér mennyiséget.

 A méréssel egyidőben elvégzett pulzushullám analízis képet mutat az ér fal állapotáról. A pulzushullám analízisének cukorbetegek esetében van nagy jelentősége.

 Vénás keringési zavarral jelentkezőknél a fizikális vizsgálatot követően VÉNA TÉRKÉPET készítünk 3 D color ultrahanggal.Természetesen ha szükségét látjuk

a vizsgálatot CW doppler vizsgálattal kiegészítjük.

 A fenti vizsgálatok alapot adnak a kezelési terv felállításához.

 

Színes Doppler ultrahang

 Az alsó végtagok vénáinak ultrahangos vizsgálata olyan esetekben indokolt, amikor felmerül a trombózis gyanúja, vagy az erek állapotának feltérképezése a cél.

A vénás szakaszon a doppler vizsgálat nem csak az érelzáródásokat mutatja meg,  képet ad a visszerek állapotáról, az egyes tágulatokról, illetve alkalmas a felületi gyulladásos folyamatok kimutatására is.Hogyan zajlik a vizsgálat? 

Az érsebészeti konzultációt követően a szakorvos elvégzi az ultrahang vizsgálatot a szabaddá tett testrészeken, és tájékoztatja a pácienst a vizsgálat eredményéről. Amennyiben a szűrés erdeményei alapján szükségesnek ítéli a szakorvos, további terápiás javaslatokat tesz.

Időpontfoglalás Színes Doppler ultrahangra

Vénás betegek korszerű diagnosztikája és kezelése

 • Nyugtalan láb, nehézlábérzés, terhelésre jelentkező duzzanat

 • Látható, tapintható visszértágulatok

 • Tapinható gyulladt csomó

 • Viszonylag hirtelen kialakult feszülő, fájdalmas, duzzadt, meleg végtag, ami pihenésre sem enyhül 

 • Krónikus sebesedés a végtagon, elsősorban a boka belső oldalán

MILYEN VIZSGÁLATOKAT VÉGZÜNK

 • Részletes kórtörténeti vizsgálat

 • Artériás érbetegség kizárása

 • Kísérőbetegségek felderítése

 • Végtag funkcionális vizsgálata

 • DUPLEX SCAN VIZSGÁLAT a VÉNATÉRKÉP készítéshez

A VISSZERESSÉG ANATÓMIAI és FUNKCIONÁLIS ELEMZÉSE HATÁROZZA MEG A KEZELÉSI TERVET.

INDOKOLT A KEZELÉS

 • ha olyan típusú visszértágulat (varicositas) van, ami szövődményt okozhat: törzs és perforans varicositas, lábszárfekély! Mély vénás trombózis utáni végtag.

 • panaszt okozó visszeresség esetén (fájdalom, nehézlábérzés, fáradékonyság, gyakori érgyulladás)

 • ESZTÉTIKAI OK

 A KEZELÉSI MÓDJAI

 • MŰTÉT

Ma az ENDOVÉNÁS /LÉZERvagyRADIOFREKVENCIÁS energiát alkalmazó/ műtéttechnika a legmodernebb és legkíméletesebb. A műtét során érzéstelenítő- és hűtőfolyadékkal körbe vesszük a kiiktatandó érszakaszt, és helyi érzéstelenítésben lézerrel vagy radiofrekvenciás eszközzel zárjuk el. Az oldalágakat habbal (foam) zárjuk.

A kompressziós harisnya felhelyezése után rövid idővel a beteg otthonába távozhat. 

 • SZKLEROTERÁPIA

Pókvénák, seprűvénák, teleangiektáziák, oldalágak kezelése kezelésére nagyon hatékony módszer. A kezelés során finom tűvel érfalat károsító anyagot fecskendezünk a tágult vénaszakaszba. A felhelyezett kompresszió (rugalmas pólya/kompressziós harisnya) hatására az érfal összetapad. Az ily módon kezelt ér idővel felszívódik. A kezelés végén a vénák, amelyek teljesen kiürültek, nyomtalanul megszűnnek. Azok a szakaszok, amibe a vér visszafolyik, bealvadnak. A kezdetben kissé fájdalmas alvadék idővel felszívódik. A szklerotizáló kezelés ambuláns kezelési mód. Néha elég egy kezelés, máskor 2-3 alkalommal meg kell ismételni.

 • KOMPRESSZIÓS KEZELÉS

Több ezer éve a legfontosabb eszköze és kiegészítője a visszérkezelésnek. Fontos a visszértágulat és a szövődmények megelőzésében. A modern, hatékony, esztétikus és tartós kompressziós eszközök lehetővé teszik a legmegfelelőbb kezelés kiválasztását.

 

Szkleroterápia

A kapilláris tágulatok és visszerek kezelésének nagyon hatékony módszere a szkleroterápia (érelzárás).

Egyaránt alkalmazható a csak kozmetikai zavart okozó kis vénáknál, az úgynevezett seprűvénáknál és a nagyobb visszértágulatok kezelésére is. A kezelés során egy finom tűvel olyan anyagot fecskendezünk az érbe, amely károsítja az érfalat, minimális gyulladás hoz létre az ér belhártyáján, ennek következtében a kezelést követő kompresszió (rugalmas pólya, kompressziós harisnya) hatására az érfal összetapad. A keringésből ilyen módon kirekesztett ér idővel felszívódik és a vér más irányban, egészséges ereken keresztül áramlik tovább.

 Hogyan zajlik a szkleroterápia?

 A szkleroterápia egy ambuláns kezelési módszer, különösebb fájdalommal nem jár, altatást, érzéstelenítést nem igényel, s nem hagy hátra heget. Néha elég egy kezelés, máskor 2-3 alkalommal meg kell ismételni a kezelést a betegség kiterjedésétől függően. A kezelés újabb vénák megjelenésekor, illetve a perifériákon visszamaradt tágult vénák esetén biztonságosan ismételhető. A kezelés eredménye a beavatkozás elvégzése után azonnal, a teljes eredmény a bealvadt vénák felszívódása után látható.

Ha Önnek tágult, esetleg műtétet igénylő visszerei is vannak, akkor először azokat kell kezelni és csak utána a hajszálereket. A hagyományos vagy modern visszérműtét csökkentheti a kezelést igénylő vénák számát.

 Milyen értágulatok esetén hatásos a szkleroterápia?

A terápia az alábbi értágulatok esetén javasolt:

 • 1 mm-nél vékonyabb, vörös színű, nyomásra elhalványodó apró értágulatok

 • 1-2 mm átmérőjű, sötétvöröstől a kékig terjedő színű, nyomásra nem teljesen elhalványodó úgynevezett seprűvénák

 • 2-4 mm átmérőjű, kékes, sötétlilás színű értágulatok, amik akár elő is domborodhatnak

Szkleroterápia utáni lábadozási időszak
A beavatkozást követő 1-2 nap több kellemetlenséggel járhat, mivel a befecskendezett anyag roncsolja a véna falát, így a szúrások helyén apró bevérzések és duzzanatok alakulhatnak ki. Ez azonban csak átmeneti probléma, mely gyorsan megszűnik. Tekintettel arra, hogy a szkleroterápia ambulánsan zajlik, minimálisan invazív és csak csekély stresszel jár, valódi lábadozási időszakról nem beszélhetünk, pusztán néhány szabályt kell betartanunk:

 • A szkleroterápia után, a nagyobb vénák esetében – közvetlenül a kezelés után – 10-15 perces séta javasolt a mélyvénás keringés fokozása céljából!

 • A beavatkozás után két napig kímélet javasolt, rugalmas pólya vagy II. kompressziós fokozatú rugalmas harisnya viselésével.

 • Nem szabad a kezelt területet masszírozni!

 • A beavatkozás után 1 hétig tartózkodjon minden megerőltető sporttól és fizikai tevékenységtől! 3 hétig kerülni kell a napozást és a szoláriumot!

 A szkleroterápia esetleges mellékhatásai, komplikációi, szövődményei

Mivel a szkleroterápia által kiváltott érgyulladás ráterjedhet a környező szövetekre, a kezelést követően minimális duzzanat, fájdalom alakulhat ki. Előfordul, hogy a vér a kompresszió meglazításakor visszajut a hajszálerekbe és belealvad. Ilyen esetekben egy erőteljesebb érrajzolat alakulhat ki, mely idővel nyomtalanul felszívódik. A nagyobb vénák esetében , a hol a véráram sebessége nagyobb, a beadott anyag felhígul és nem tudja kellőképpen kifejteni hatását, ismétlés kezelés válhat szükségessé. Az idő múltával más helyen újabb vénatágulatok keletkezhetnek, de ezeket is eredményesen lehet kezelni szklerotizálással.

 Bármilyen szklerotizáló anyagot is alkalmazunk, tudni kell, hogy a kezelés tüneti, a kialakulás okát nem szüntetjük meg, ezért kiújulhat.

 A szkleroterápiának – mint minden más műtéti beavatkozásnak – lehetnek komplikációi, még ideális körülmények között is. Vérzés vagy fertőzés szinte soha nem fordul elő. Ha a kezelt érszakaszba egy kevés vér visszaszivárog, abból a vénán belül trombus keletkezik és gyulladást okozhat. Ennek megelőzését szolgálja a kompressziós kötés. Ha elmozdul vagy korán eltávolításra kerül a rugalmas pólya és a beadott anyag meggyűlik a beadás helyén, akkor bőrelhalást okozhat. Ez a bőr szúrás körüli kicsi területét érinti, de gyógyulása elhúzódó.

 A pigmentáció (a bőr elszíneződése) gyakorisága kb. 10%. Általában nem végleges, de felszívódása eltarthat 12-18 hónapig is. A tartós pigmentáció – mely több mint 12 hónapig tart – a betegek kevesebb mint 1-5 %-ánál fordul elő. Ez a színeltérés az arra hajlamos egyénekben, a spontán kialakult érgyulladást is követhet.

Allergia esetén enyhe helyi reakció léphet fel: bőrpír az injekciózás körül, átmeneti zsibbadtság, duzzanat, elszíneződés és égő érzés a beadás helyén. Ilyenkor azonnal abbahagyjuk a kezelést és allergiaellenes kezelést alkalmazunk.  Arra érzékeny egyénekben átmeneti reakciók alakulhatnak ki: ájulásérzés, szédülés, hányinger, látási zavarok vagy fémes ízérzés.

 Mélyvénás trombózistól és embóliától nem kell tartani, mert a megfelelő beadás és kompresszió esetén a vénafal teljesen összenyomódik, a vér kiürül belőle, benne trombus nem keletkezik – csak a vénafal fibrózisa, elhegesedése jön létre. Amennyiben mégis szklerotizáló anyag jut a mélyvénába, akkor sem lesz baj,  mivel a mélyvénában sokkal nagyobb az áramlás, mint a kicsikben és az anyag gyorsan felhígul. A felhígult anyag nem képes bajt okozni a véna falán.

 
 Visszérkezelés hab-szkleroterápiával
 

 A hab-szkleoterápia elvei megegyeznek a szkleroterápiás visszér kezelés alapjaival.

A visszeret elzáró, ú.n. szklerotizáló vegyi anyagot – Polidocanol, Aethoxysclerol – a szkleroterápiás visszér kezelés során  a kívánt hatás eléréséhez szükséges koncentrációban egy vékony “inzulin” tűvel befecskendezik a kapilláris belsejébe.

 A “hab-szkleroterápia” során ugyanezt az anyagot nyomás alatt levegővel keverve fecskendezik be a kezelendő visszérbe, aminek a következtében apró buborékok keletkeznek (kezdetben ezt a technikát air block-nak hívták) a lezárandó visszérben. A hab által az aktív, a véna falával érintkező felszín jelentősen megnő, így kevesebb befecskendezett anyaggal sokkal jobb eredmény érhető el. A keletkezett levegővel dúsított hab nem folyik annyira, így nagyrészt a kezelni kívánt területnél marad, nem sodródik el, emellett a levegő jobban elősegíti az érfal károsodását is. Az eljárás közben nem szükséges érzéstelenítés.A duplex ultrahang vezérelte hab-szkleroterápia alkalmas a nagyobb véna tágulatok, a törzsi visszeresség megoldására is. Ilyen módon a keverék kémiailag előidézi a kapillárisok falának gyulladását, a lumenükben a véralvadást és a fokozatos lebomlást. A technika seprűvénák kezelése mellett nagyobb oldalági, akár főtörzsi visszerek kezelésére is alkalmas.

 A hab-.szkleroterápia egyszerű, gyors, hatékony, a beavatkozás közben is fájdalommentes, nincsenek hegek és az idegeket sem sértik meg. A beavatkozást teljes egészében érzéstelenítés nélkül végzik. A tűszúrás és a hab befecskendezése közben érezhető éles, de röviden tartó bizsergés – viszonylag kellemetlen, de ez mutatja a beavatkozás hatékonyságát.

Nagyobb varixoknál kevésbé fájdalmas, mintha más technikát alkalmaznának.

A beavatkozást követően  szükséges a kompresszív terápia (rugalmas harisnya) viselése, és az aktív gyaloglás .

A beavatkozást követően 30 percet sétálni szükséges.  Jót tesz a nagyobb mennyiségű folyadék fogyasztása is (1-3 liter víz, tea, de alkohol és széndioxidos ital nem).

 A beavatkozást követően az általános mindennapi rutin, és a személyes higiénia korlátozás nélkül végezhető.

 8-10 napon belül bőrpír és kisebb véraláfutás jelentkezhet a kezelt területen enyhe fájdalommal kísérve, de ez spontán és fokozatosan elmúlik.

 Mellékhatásként, ritkán, a kezelt területen hiperpigmentáció (bőr-elszíneződés) léphet föl, ez azonban csak átmeneti, és 12 hónapon belül rendszerint eltűnik. Esetenként előfordulhat felszíni gyulladás is.

A bőrvérzés, haematóma elleni gélek és krémek (Heparin , Ice gel, stb) használata a kezelt területen ellenjavallt, mert irritációt válthat ki. 

Csak testápolótejjel vagy –krémmel szabad ápolni a területet.

 Az alkalmazható szklerotizáló anyag mennyisége (dózisa) hab-szkleroterápia esetén is korlátozott,  emiatt az egy terápiás ülés alkalmával kezelhető elváltozások mennyisége is adott.

A kezelt területen rendszerint nem következik be kiújulás, de az alapbetegség más terület vénáin visszatérhet. 

Ezért, ha az érsebész javasolja, nagyon fontos rendszeresen megismételni a kezelést a megfelelő állapot fenntartásáért és az elváltozások továbbterjedésének megelőzéséért. 

Fontos – amennyire lehetséges – korrigálni a betegséghez vezető mechanizmusokat és életvezetési-életmódi tényezőket.

 

 

Időpontotfoglalás:                             Tel:  0630 151 0000

                                         info@millennium-egeszsegkozpont.hu


Budapest, V. kerület Váci utca 19-21     Millenium Center Üzletház 8. emelet.


 Szolgáltatásaink

Kövessen minket!